Fredagen den 10 mars 2023 utsattes föreningens medlemmar för ett massivt angrepp med bomber och granater vid ett besök. Som tur var hade vi hunnit ner i ett skyddsrum som var i god ordning och det hela avlöpte väl efter en omskakande upplevelse. Det blev en mycket handgriplig och samtidigt annorlunda inledning på ett besök med skyddsrumstema hos vår medlem Skyddsprodukter i Sverige AB.

Vårt besök i Malmö började med att vi fick prova företagets fullskaliga simulator. Instängda i det trånga utrymmet fick vi känna på hur ett bomb- och granatanfall kan kännas i ett skyddsrum. Utan tvekan något som vi aldrig vill tvingas uppleva i verkligheten.

Efter den omskakande starten fick vi en informativ och trevlig presentation rörande historiska och moderna skyddsrum i Sverige och andra länder. Bl a konstaterades det att skyddsrumsfrågan i Sverige nu gått ifrån att varit bortglömd och försummad till att vara prioriterad och högintressant. Företaget har plötsligt fått mycket att göra.

Ett givande besök i verkstad och lager följde. Vi slogs av den kapacitet och mängd som fanns här i beredskap. Detta kommer att behövas vid den pågående upprustningen av de svenska skyddsrummen.

Skyddsrumssimulatorn kommer under drygt ett år att användas av Försvarsmakten på olika ställen i Sverige.

Stort tack till den kompetenta och vänliga personalen som gjorde besöket både givande och trevligt.

Kategorier: Artiklar, Hemsidan