Datum/Tid

lördag 19/1/2013 klockan 11:00-18:00

Information

Som en av de första grupperna besöker vi idag Landsort och det nyöppnade museet runt 12 cm M/70 pjäsen på norra ön.
Efter ankomst i byn på södra ön vid 11:45 vandrar vi upp till fyren och tittar på (och förhoppningsvis) i 15,2 cm pjäsen i det äldre batteri Landsort, samt får övriga installationer utpekade och beskrivna av guiden.
Sedan väntar en 4 km lång promenad upp till norra delen av ön, med avstickare till mätstationerna och möjligen även en plomberad 12 cm pjäs, mest beroende på tid och snödjup.
Väl framme vid museipjäsen från det moderna batteri Landsort börjar vi ute innan mörkret faller och går sedan ner för en detaljerad genomgång av pjäsen.
Senast 16:50 måste vi börja gå söderut igen för att passa båten tillbaka till fastlandet.

Ta med rejäla skor och kläder – det är alltid kyligare och fuktigare i skärgården. Du ska kunna gå i rask takt under promenaden. Inga restiktioner finns i fotograferande.

Pris: 210 SEK vilket inkluderar museet, guidning i pjäsen samt runt på övriga Landsort.
Antal: max 10 st
Guide: Lars A. Hansson tillsammans med Jaak Kriisa.

Samling vid Ankaruddens färjeläger senast 10:55. Båten avgår 11:05. Ta god tid för de sista milen ner till Ankarudden, vägen är smal och ofta isig. Parkering finns nära till med parkeringsautomat som tar mynt och kort (ca 60 SEK). Båten kostar 75 SEK enkel resa. Ingen av dessa priser är med i evenemangspriset.

 Besöksrapport 19 januari 2013

En kall men härlig januaridag var det dax för en av de första arrangerade turerna till resterna av batteri Landsort sedan den öppnats officiellt för visningar i januari 2013. På vägen i bilarna kröp termometern ner under -20 grader och mängder med kläder och varm dryck fanns med. Tack vare den öppna Östersjön så låg dimmorna täta när vi åkte ut med passbåten men det gjorde även att temperaturen på ön var härliga -9.

Vi möttes upp av Henrik, en av de lokala guiderna, och gick ner till fyren och det äldre batteriområdet för 15,2 cm batteriet osm var i organisationen 1938 till 1977, då det moderna 12 cm M/70 tog över. Här berättade Lars A. Hansson (bunkertours.se) en del om det gamla batteriet, vi tittade in i mätstationen där SFV satt upp en del planscher och information innan vi öppnade upp den gamla 15,2 cm pjäsen och tittade internt.

 

Utanför 15,2 cm 2.pjäs i äldre batteri Landsort.

Utanför 15,2 cm 2.pjäs i äldre batteri Landsort. Lars A. Hansson

 Efter att ha fått både äldre och modernare installationer (eller rester av dem) utpekade fortsatte gruppen norrut, via resterna av mätstation 1 (s-platsen) i moderna batteriet upp den 4 km långa vandringen till norra delen där 3.pjäs i 12 cm M/70 batteriet finns bevarad.

3.pjäs Batteri Landsort 12 cm M/70. Clarence Lööw

3.pjäs Batteri Landsort 12 cm M/70. Clarence Lööw

När mörkret snart skulle sänka sig började vi utomhus med en dragning hur pjäsen fungerade. Snart kom frågan upp om lunch/fikastund och valet var att ha den i Norrhamn eller ner i pjäsen. Valet var lätt och vi embarkerade ammunitionsdurken för fika och partiell avklädnad, samt genomgång av planscherna som SFV satt ihop med hjälp av LAH Bunkertours.

Fikapaus i ammuntionsdurk 3.pjäs 12 cm M/70 Landsort. Lars A. Hansson

Fikapaus i ammuntionsdurk 3.pjäs 12 cm M/70 Landsort. Lars A. Hansson

Det spektakulära med pjäsen är själva kupolen och få klättra upp där och uppleva trängseln och all teknik. Detta kan endast göras på liknande specialvisningar och inget som kommer att göras på vanliga visningar. Medans guiden tog med sig tre åt gången upp så fick resten av gruppen strosa runt i anläggningen tillsammans med de lokala guiderna Jaak och Henrik.

Första försök (utan stativ) tillfoto ut ur periskopet i 3.pjäs batteri Landsort. Lars A. Hansson

Första försök (utan stativ) tillfoto ut ur periskopet i 3.pjäs batteri Landsort. Lars A. Hansson

Väl ute igen så gick vi ner till Norrhamn i mörket och tilltagande vind och inväntade passbåten tillbaka till fastlandet.

Var

Landsort, Landsort, Sverige - Batteri Landsort (LO) 12/70

Laddar Karta...

Bokningar

Lediga platser: 2 av 9

Bokningen är stängd för detta event

Kategorier: Studiebesök


4 kommentarer

OBS. Kommentarsfältet kan inte användas för platsbokning.

 1. 110043 skriver:

  Kollade upp M3161-734128 BERÄKNINGSENHET, den ingår i M3161-734011 ARTE 734 MT, som beskrivs: OPTISK-ELEKTRISK MÄTSTATION, ARTILLERIELDLEDNINGSSYSTEM 734 MT,
  BESTÅR AV SENSOR OCH BERÄKNINGSENHET. INGÅR I 12/80.
  Trissan har jag än så länge gått bet på…
  /Jan

 2. 110043 skriver:

  Önskar samåka till Torö på lördag. Åker pendeltåg från Spånga, så jag kan hoppa på nånstans efter pendeltågsvägen.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.