En bunkervän ringde mig för ett tag sedan med denna fascinerande historia från sommaren 2013.

Under hetaste juli så seglar han själv upp från Nynäshamn till skärgården runt Söderarm och det före detta 12 cm batteriet runt Yttre Hamnskär.

Han lägger till på utsidan om Yttre Hamnskär,  nedanför det gamla 21cm batteriet och börjar bada…näck…

21cm pjäs på Yttre Hamnskär 2005. (C) Lars A. Hansson.

21cm pjäs på Yttre Hamnskär 2005. (C) Lars A. Hansson. Mycket kallare än dagen som berättelsen handlar om. Pjäserna är borttagna sedan 2005.

Efter ett tag så hör han en annalkande helikopter och vet visserligen att detta fortfarande är ett övningsområde men blir ändå förvånad när den börjar hovar en kort bit från båten och sedan landar uppe på Yttre Hamnskär. Han förstår att han snart kommer att få besök och slutar bada samt klär på sig en del kläder.

Två poliser dyker mycket riktigt upp, något förlägna av situationen men ber ändå honom att direkt avlägsna sig från övningsområdet,vilket han naturligtvis gör.

Denna del av sommaren och äventyr i fd skyddsområden är slut men nära Nynäshamn finns också Mälsten som ofta besökts av honom med seglarkompisar. En kväll senare på sommaren styr han med flickvän mot Mälsten för övernattning. På morgon efter upptäcker de att flera andra seglare gjort dem sällskap i viken på ön. Allt är frid och fröjd tills lugnet helt plötsligt bryts av besök av militärpolisen!

De börjar avkräva alla legitimation och förklaring varför de befinner sig i övnings- och skyddsområde. När allt är klart avvisas de från ön,

Efter någon vecka kom sedan papper från tingsrätten där de alla avkrävs dagsböter för besöket, i hans fall närmare 12.000 kronor.

Summeringen blir att om SFHF ska bege sig till Mälsten under våren 2014 som vi har planer på ska det göras med alla godkännanden på plats!

Kategorier: Artiklar