Bilden från Försvarets Forum 05/2021 kan förstoras med högerklick på bilden och menyval: ”Öppna bild i ny flik”.

Vi har tidigare berättat om att forskare på Försvarshögskolan fått i uppdrag att ta reda på drivkrafterna bakom att några möp:ar eller ”militärt överintresserade personer” ibland kan ha svårt att dra gränsen mellan att studera Sveriges rika militärhistoriska arv och att kartlägga aktiva anläggningar/skyddsobjekt.

Fallstudien publicerades i maj 2024 och kan läsas i sin helhet här eller laddas ner här direkt i pdf-format. Nedan följer ett kort referat av fallstudien:

SAMMANFATTNING

Fallstudien undersöker en ny typ av säkerhetshot i form av ett nätverk av ”militärt överintresserade personer” som försökte genomföra en kartläggning av Sveriges hemligstämplade militära infrastruktur. Det som gör dem unika är att de verkar ha saknat illvilliga avsikter, till skillnad från de mer ofta studerade områdena spioner och andra insiderhot. Resultaten indikerar att ett överdrivet militärintresse och en ”perfekt storm” av faktorer—individuella riskfaktorer, ett toxiskt socialt nätverk och den falska tryggheten i ett slutet militärt webbforum—tillät individerna att begå allvarliga brott. Avslutningsvis diskuteras konsekvenser för säkerheten inom militära organisationer och framtida forskning.

ALLMÄNT

Specialintressen inom ”bunkerologi” och militär vetenskap är oftast något positivt och användbart. Under kalla kriget stack Sverige ut med att bygga ett mycket stort antal berg- och bunkeranläggningar för såväl militär som för civil användning. Ett visst intresse för dessa anläggningar är både naturligt och begripligt. Intressen blir dock problematiska när de utvecklas till tvångsmässiga, vilket kan leda till destruktiva beteenden.

HEMLIGHETER

Att bevara hemligheter är primärt ett socialt fenomen. Att (ge intryck av att) ha kännedom om mycket som är hemligt kan imponera på andra och ge hög status. Det kan också göra att man känner sig och uppfattas tillhöra en speciell grupp (social identitet) vilket gynnar såväl självförtroende som stolthet. Genom att dela och ta emot relevant information inom en grupp hålls gruppen levande och den egna statusen i gruppen upprätthålls. När människor delar hemligheter med varandra leder det till bredare kunskaper och djupare förståelse. Den social identiteten blir viktig för oss och kan därigenom påverka både attityder och beteenden vilket i sin tur kan leda till att såväl etiska som lagmässiga gränser passeras.

EXTERNA FAKTORER

Tiden efter Kalla kriget under slutet av 1990-talet och fram till 2014 kallas ofta ironiskt för ”den eviga fredens era” i Sverige och olika myndigheter kunde då bli lite för öppna med sin information. Samtidigt blev olika system (t ex Google Earth som lanserades 2005) med detaljerad geografisk information tillgängliga för allmänheten. GPS:er, som väsentligt förenklade lokalisering, blev var mans egendom. Detta gällde även digitalkameror som underlättade privat fotografering i stor omfattning. [tillagt av referenten] Användningen av sociala medier exploderade och utbytet och spridningen av information underlättades. Säkra kommunikationsforum (privata grupper) kunde etableras som exklusiva undergrupper bildade i moderatorkontrollerade forum som t ex FortForum och LS-tornet (LS-tornets ”White Room” och ”Silver Room” behandlas i studien).

INDIVIDER

Analys gjordes av inblandade individer i denna fallstudie. Samtliga individer var män. Många hade tidigare varit eller var fortfarande aktiva i frivilliga försvarsorganisationer (speciellt FRO = Frivilliga Radioorganisationen). Flera samlade på militär utrustning (surplus). Några av de inblandade var eller tänkte bli publicerade författare. Några av de inblandade hade professionell militär bakgrund (dessa legitimerade indirekt verksamheten genom sin närvaro). De flesta uppträdde i grupperna under påhittade namn. En del av individerna hade starkt överdrivna meriter (gav sken av auktoritet för att uppnå acceptans och beundran). Flera av individerna hade tidigare kriminell belastning. Efter att SÄPO 2017 gjort tillslaget mot deltagarna i LS-tornets privata grupper, var det få som tog ansvar för sina handlingar utan istället klart försökte överföra och tilldela andra skuld alternativt försökte förringa/bortförklara det hela. Man ansåg inte att man gjort något fel, att utredarna inte var kompetenta, att ”hemligheterna” var så lätta att hitta att de inte kunde vara så hemliga, att Ryssland redan kände till allt, att forumet varit begränsat och säkert, att man varit naiv, …

PERFEKT STORM

Den aktuella och illegala kartläggningen av Sveriges militära infrastruktur uppstod när ett antal faktorer inträffade samtidigt i en ”perfekt storm”. Det var en kombination av externa faktorer, individuella faktorer, en besatthet i militärt intresse samt ett exklusivt och säkert forum med stark social påverkan på etik, attityder och beteende.

SÄKERHETSHOT

Fallstudien behandlar en ny typ av säkerhetshot nämligen att frivilliga i försvaret och medlemmar i intressegrupper med begränsad tillgång till känslig information kan vara minst lika problematiska som insiderhot. Nätverk (personliga eller i internetforum) som behandlar försvarsfrågor är alltid av intresse för främmande makt.

Kategorier: Artiklar, Hemsidan