Vi fortsätter att studera samma friliggande bunker som i fråga 25 och 26 och tittar vidare på några detaljer. Som vanligt kan bilderna förstoras med högerklick på bilden och menyvalet ”Öppna bild i ny flik”.

27 a) De röda pilarna i nedanstående ritning pekar på något som verkar vara en typ av skarvar i nödutgångens schakt. Förr var det vanligt att använda prefabricerade betongrör i skyddsrum och splitterskydd. Vid dagens byggnationer används prefabricerade betongdelar ofta eftersom det förkortar byggtiden och kvaliteten kan hållas jämnare. -Kan det vara prefabricerade betongelement som använts här ?

27 b) Nödutgångens ytterlucka öppnas med en domkraftsliknande konstruktion som manövreras med en vev (se ritningen ovan). Enligt specifikationerna ska luckan vara en ”Elkington GATIC M66”. -Vad är det för speciellt med denna typ av lucka ?

27 c) I många mindre och medelstora moderna bunkrar finns WC i korridoren utanför stötvågsdörrarna. I denna aktuella bunker är WC-stolen placerad inuti anläggningen (se ritningarna nedan). Dessutom är det så att det totalt finns plats för tre toaletter (men det är bara en som är i tjänst). -Hur hänger detta ihop ?

27 d) Den avslutande frågan på bunkern (se den övergripande ritningen nedan) är: -Vad var bunkern avsedd för, hur många människor skulle arbeta i den och hur mycket skulle bunkern tåla ?

( ledtråd och svar )

Kategorier: Artiklar, Hemsidan