Idag är det 30 år sedan världen var som närmast en kärnvapenkatastrof under hela kalla kriget. När detta skrivs på förmiddagen 26 oktober 2013 skulle världen ha varit förstörd  i 30 år och några timmar.

Under natten till den 26 september satt bland annat Stanislav Petrov vakt i Sovjets satellitövervakningscentral utanför Moskva. Petrov var högsta officer på plats denna natt. Denna cental hade satelliter som hjälp för att monitrera om – eller i Sovjets tankegång när – USA skulle skicka upp sina interkontinella missiler i ett överanskningsanfall mot Sovjet.

Lite efter midnatt Sovjetisk tid avbröts den trista vaktjänsten för alla i centralen av ett eko på skärmarna över USA. En första missil var på väg mot Sovjet! Som i alla liknande centraler i alla försvar gick nu en rad processer igång och kommandon ropade genom salarna i centralen. Just 1983 var situationen väldigt spänd mellan supermakterna och kalla kriget var så varmt som det någonsin skulle bli. Några veckor tidigare hade Sovjet skjutit ner den civila  jumbojeten från Sydkorea som kommit in över Sovjetiskt luftrum.

Efter ett tag är det totalt fem ekon på skärmarna och Petrov har nu inte mycket tid på sig att starta vedergällningen. Ett antal högre officerare skulle väckas och informeras. Något var dock underligt…
I intervjuer har Petrov beskrivit sina tvivel. Varför bara fem missiler? Det skulle inte förinta hela Sovjet utan vedergällningen skulle slå hårdare mot USA. Systemet som Petrov nu stod framför var ganska nytt och han hade dubier att den kanske hade ett allvarligt fel.

Så istället för att starta kedjan som oundvikligen skulle ha förintat världen väntade Petrov…och väntade…Hans underordnade kollegor bad om order – snart skulle det smälla och vara för sent med vedergällning! Det är omöjligt att föreställa sig stämningen i centralen som till slut släppte något när alla fem ekona helt plötsligt försvann. Petrov hade haft rätt i sina misstankar över systemet, något hade fått satelliterna att reagera och skicka felaktiga data till centralen.

Petrov levde under många år ett bortglömt liv på en obetydlig pension från armén men har under de senaste åren fått internationell och nationell resning och har så sent som 2013 fått pris i Tyskland för sina insatser.

Diverse länkar:
http://web.archive.org/web/20110529093004/http://www.worldcitizens.org/petrov2.html
http://www.peterenglund.com/textarkiv/krisnatt.htm
http://lae.blogg.se/2013/september/30-ar-sedan-natten-da-varlden-var-nara-sin-undergang.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov

Kategorier: Artiklar